Opis
Niezwykła rzadkość na rynku herbaty Tai Dong Red Oolong to wyjątkowa herbata niebieskozielona pochodząca z regionu Tai Dong na Tajwanie. Herbata ta łączy w sobie najlepsze właściwości herbat czerwonych i oolong, nadając jej niepowtarzalny profil smakowy. Pochodzenie i proces produkcji Tai Dong Red Oolong pochodzi z regionu Tai Dong na wschodnim wybrzeżu Tajwanu – rejonu, który zasłynął z produkcji wyjątkowych herbat oolong, choć większość z nas kojarzy Tajwan bardziej z herbatami pochodzącymi z Alishan czy Lishan. Tai Dong pozostaje trochę w cieniu swoich bardziej znanych sąsiadów, ale to właśnie tu, na wysokościach sięgających ponad 1000 metrów nad poziomem morza, wytwarza się ten herbaciany klejnot. Czym wyróżnia się Tai Dong Red Oolong? Chodzi o specyficzny proces utlenienia. Red Oolong balansuje na granicy między oolongiem a herbatą czerwoną (czyli tym, co my nazywamy „herbatą czarną”). Tai Dong Red Oolong jest fermentowany mocniej, co nadaje mu głębszy, pełniejszy charakter, przypominający w wielu aspektach czerwoną herbatę. Smak i aromat Ta herbata ma naturalną miodowo-karmelową słodycz z nutami suszonych owoców zawartą w „cięższym” profilu smakowym, ale nie aż tak pełnym i intensywnym jak w przypadku herbat czarnych.